Pripreme za izgradnju gasne elektrane u Kaknju: Ugovorena isporuka gasa

Bez autora
Jan 24 2011

Gasno-parna turbina nove elektrane u Kaknju, snage 100 megavata, imat će uredno snabdijevanje gasom kada 2017. godine bude puštena u pogon. Godišnje isporuke oko 170 miliona kubnih metara gasa vrijednih oko 80 miliona dolara Elektroprivreda BiH ugovorila je danas s BH Gasom, a ugovor su potpisali generalni direktori ovih kompanija Amer Jerlagić i Almir Bećarević. Gas će stizati gasovodom Južni tok, jednim od strateških pravaca snabdijevanja tim energentom većeg dijela Evrope. Elektrana je značajna za EPBiH jer će se njome povećati energetska efikasnost, proizvoditi toplotna energija za grijanje Kaknja i regije i "peglanje" elektroenergetskog sistema u vrijeme vršnih opterećenja. U izgradnju ovog kombiniranog termobloka bit će utrošeno 120 miliona eura.

Pripreme za izgradnju gasne elektrane u Kaknju: Ugovorena isporuka gasaGasno-parna turbina nove elektrane u Kaknju, snage 100 megavata, imat će uredno snabdijevanje gasom kada 2017. godine bude puštena u pogon.

Godišnje isporuke oko 170 miliona kubnih metara gasa vrijednih oko 80 miliona dolara Elektroprivreda BiH ugovorila je danas s BH Gasom, a ugovor su potpisali generalni direktori ovih kompanija Amer Jerlagić i Almir Bećarević.

Gas će stizati gasovodom Južni tok, jednim od strateških pravaca snabdijevanja tim energentom većeg dijela Evrope.

Elektrana je značajna za EPBiH jer će se njome povećati energetska efikasnost, proizvoditi toplotna energija za grijanje Kaknja i regije i "peglanje" elektroenergetskog sistema u vrijeme vršnih opterećenja. U izgradnju ovog kombiniranog termobloka bit će utrošeno 120 miliona eura.

Za BH Gas je isporuka osnovnog energenta za ovu elektranu veliki i ozbiljan posao, jer predstavlja osnovu za izgradnju gasovoda od Slavonskog Broda do Zenice, ili iz Splita preko srednje Bosne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik